Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

0

Sivilce izleri denildiğinde kızarıklıklar, akne sonrası oluşan kahverengi lekeler akla gelir. Akne tedavisi sonrası oluşan kızarık lekeler eritemdir (kılcal damarlardaki kızarıklık), eğer akne kendini tekrar etmezse 3-6 ay içerisinde kendiliğinden geçme eğilimi taşırlar. Özellikle erken yaşlarda başlanan akne tedavileri ileride oluşabilecek sivilce izlerinin önüne geçebilir. Çoğunlukla, tropikal tedavi denilen uygulamalar, sivilce izlerinin oluşmamasında endikedir. Sivilce izi ve eğilimi varsa antikomedojenik (siyah nokta karşıtı) içerikli ürünler kullanarak ciltteki sivilceye neden olan komedonların önüne geçilir. Bazı kişilerde ise sivilce izleri, kendini çukurluklar ya da tümseklikler bırakarak gösterir. Bu izler ciltte epidermise (cildin en alt katmanı) kadar uzanır ve tedavisi daha uzun sürebilir. Bu derin izleri yok etmek için dermatoloji kliniklerinde başvurulan yöntemlerden bazıları şöyledir:

Fraksiyonel lazer tedavisi
Enzimatik peelingler (cildin üst tabakasını soyarak yenileme işlemi)
Subsizyon (der altına özel iğne ile müdahale edilmesi) tedavisi
Akne skarlarının eksizyonu (cerrahi yöntemle çıkarılması)
Akne mezoterapisi uygulaması (belirli ilaç bileşimlerinin cilt altına enjekte edilmesi)
Yağdan alınan kök hücrelerle ya da kulak arkasından alınan fibroblast (bağ dokunun temel hücreleri) kültürleriyle sivilce çukurluklarının izleri silinir.
İçindekiler

Sivilce günümüzde en çok karşılaşılan sağlık sorunlarından birisidir. “Sivilce izleri nasıl geçer?” sorusu akneden şikayetçi olan kişilerin en çok merak ettiği konulardandır. Yanlış yapılan uygulamalar ve kullanılan ürünler cildi daha da hassaslaştırarak sivilce izlerinin iyileşme sürecini uzatır. Bu sebeple günlük olarak yapılan bakımlar adım adım uygulanır. Yapılması gereken başlıca uygulamalar ise şöyledir:

Cildi sabun, jel gibi ürünlerle nazikçe temizlemek
Sebumu dengelemek ve gözenekleri sıkılaştırmak için tonik kullanmak
Akne karşıtı krem kullanmak
Cilt yapısına uygun yağsız nemlendirici kullanmak
Uygun faktörlerde güneş koruyucu kullanmak
Yağlı, tuzlu, şekerli, baharatlı yiyeceklerden kaçınmak olarak sıralanabilir.

Sivilce İzi Tedavisinde Doğru Bilinen Yanlışlar
Akne tedavilerinde uygulanan yöntemler ve ilaç tedavileri sürecinde cilt iyileşmeye başlarken çok fazla kolajen de üretmeye başlar. Bu da ciltte kızarıklık, çukur görünüm ya da tümsekleşme şeklinde iz bırakarak kendini gösterir. Sivilce izi tedavisinde kişilerin sıklıkla yaptığı yanlış uygulamalar vardır. Bunlardan bazıları ise şöyledir:

Sivilceyi sıkarak onun daha çok iltihabik hale gelip yayılması
Cildi sık sık yıkayarak cildin sebum dengesini bozmak
Yağlı nemlendirici kullanarak ciltte sivilce oluşumuna zemin hazırlamak
Kendi kendine geçer düşüncesiyle tedaviye başlamayıp sivilce izi tedavisini daha zor hale getirmek
Kulaktan dolma bilgilerle, evde yapılan karışımların kullanılması
Ergenlik dönemi sivilcelerinin iz bırakmayacağı düşüncesi
Başlanılan akne izi tedavisini iyi gelmediği düşüncesiyle yarıda bırakmak
Sivilce kremlerini sadece sivilce üzerine sürüp tüm cilde uygulamamak
Bronzlaşmanın aknenin izlerini kapattığı düşüncesi
Başkasının kullandığı ürünlerin bilinçsizce kullanılması

Sivilce Lekelerine Ne İyi Gelir ?
Sivilce tedavisinden sonra oluşan sivilce lekeleri sadece bir sağlık sorunu değil görsel ve kozmetik açıdan da kişileri oldukça rahatsız eden bir problemdir. Akne lekesi tedavilerinde en çok başvurulan yöntemlerden olan cildi hafif soyma işlemi olan bazı müdahaleler, dermatoloji kliniklerinde ve uzman tarafından yapılır. En çok tercih edilen uygulamalar ise şunlardır:

Lazer tedavileri (pulse dye lazer, yağ ve co2 lazer)
Derma roller tedavisi (cilt yüzeyine minik iğnecikler batırılarak cilt yenileyici solüsyonların uygulanması)
Kimyasal peeling (belirli kimyasal ajanların deriye uygulanması-derinin soyulma işlemi)
Koyu Sivilce Lekeleri Ne Kadar Sürede Geçer ?
“Kahverengi sivilce lekeleri zamanla geçer mi?” sorusu akne problemi yaşayan kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardan biridir ve doğru uygulama ve tekniklerle belirli sürede geçen bir cilt sorunudur. Leke tedavileri genellikle 3-6 ay gibi bir sürede yanıt verir. Kahverengi sivilce lekelerinde en çok uygulanan yöntem, dermatologlar tarafından önerilen, leke karşıtı akne kremleridir. Bu kremlerle kombine kullanılan, cilt tipine uygun yüksek koruma faktörlü güneş koruyucular da olmazsa olmazdır. Bunların yanında yapılan klinik uygulamalar da leke tedavisinde oldukça iyi sonuç verir.

Kahverengi Sivilce Lekelerine Klinik Çözümler Nelerdir?
Kahverengi sivilce lekeleri, kişiyi estetik açıdan rahatsız eden bir görüntü oluşturur. Tedavinin seyri mevsime, yaşa, kişinin cilt tipine göre yapılacak uygulamalar için önemlidir. Sivilce lekelerinde, kliniklerde uzmanlar tarafından uygulanan bazı özel yöntemler vardır. Bunların başlıcaları ise şöyledir:

PRP uygulamaları (kişinin kendisinden alınan kanın özel işlemlerle plazmasından ayrıştırılarak tekrar kendine enjekte edilmesi)
Altın iğne uygulaması (özel bir cihazla, cildin alt tabakasına girilerek kontrollü verilen hasarın kolajen üretimi sağlayıp koyu sivilce lekelerini gidermesi)
Dermapen (cildi küçük iğnelerle delerek kolajen ve elasten üretmesini sağlaması) uygulamalarıdır.

Sivilce Lekelerinde Güneş Koruyucu Kullanılır mı?
Diğer tüm leke tedavilerinde olduğu kadar sivilce lekelerinin giderilmesinde güneş koruyucuların önemi oldukça fazladır. Sivilce lekelerinde kullanılan kremlerin cilt soyucu ve renk açıcı özelliği olduğu için özellikle gece uygulanır. Bunun sebebi de hassaslaşan ciltte, güneş ışığından etkilenip leke oluşmamasıdır. Koruyucu kremleri dışarı çıkmadan 15-20 dk önce sürmek ve her 2-3 saatte bir tekrarlamak gerekir. Güneş koruyucu ürün alırken dikkat edilmesi gereken özellikler ise şöyledir:

En az 30-50 SPF korumalı
Akışkan yapıda jel ya da losyon formunda olması
Su bazlı içerikli
Parlama karşıtı

Hamilelerde Sivilce Lekesi Tedavi Edilir mi?
Hamilelik dönemlerinde değişen hormonal dalgalanmalara bağlı olarak bazı kişilerde sivilcelenme ya da önceden kalan sivilce lekelerine rastlanır. Bu durumda yapılacak tedaviler kısıtlı olsa da güvenli çözüm yolları mevcuttur. Gebelik döneminde güvenle yapılacak akne lekesi uygulamaları ise şunlardır:

Doğal içerikli cilt temizleyiciler ile cildi temiz tutmak
Doktor kontrolünde kullanılan, topikal benzoil peroksit, azelaik asit, topikal salisilik asit ve glikolik asit içeren akne karşıtı kremler kullanmak
Hamilelere uygun, hafif dokulu güneş koruyucu kullanmak.
Akne İzine Etkili Çözümler
Sivilce izi tedavisi uzun sürebilen ve özen isteyen bir yöntemdir. Buradaki en önemli etmen doğru tedaviye en erken zamanda başlamaktır. Tedavi edilmeyen sivilceler ilerleyen zamanlarda ciltte sivilce izleri olarak ortaya çıkar ve bazı uygulamalar gerektirir. Akne izlerinin tedavisinde başvurulan yöntemlerden birkaçı şöyle sıralanabilir:

A vitamini türevi içeriklerin kullanılması. Piyasada Ampul, serum ve krem formunda olan ürünler antienflamatuar(iltihap önleyici) ve soyucu etkileri olduğu için akne izlerinin azalmasını sağlar.
Sivilce izlerini yok etmede propolis içerikli ürünler kullanılması. Propolis, kuvvetli bir antioksidandır ve hücre yenilenmesinde, hücre atıklarının temizlenmesinde rol oynayarak sivilce izlerinin giderilmesinde güvenle kullanılır.
Akne izi tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem ise azelaik asit içerikli ürünlerin kullanımıdır. Güvenle kullanılacak olan azelaik asit bazlı ürünler, eczanelerde değişik form ve markalarda satılmakta; akne ve iltihaplanmalara neden olan bakterileri yok ederek cilt tonunu ve dokusunu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır.


Sivilce İzlerinde Kozmetik Ürün Kullanımı
Sivilce izlerini yok etmede yardımcı bazı kozmetik ürünlerine başvurulur. Bunlar tedaviye yardımcı özelliği olduğu için dermokozmetik ismiyle de bilinir. Ürünler içerik olarak yağsız, su ve mineral bazlı, hafif dokulu, hipoalerjenik (alerji karşıtı) özelliğe sahip temizleyici ve nemlendiricilerdir. Sivilce izi olan kişiler ayrıca tedaviye etkisi olmayan ancak cilde hoş bir görünüm veren kozmetik malzemeleri de günlük hayatlarında sıklıkla kullanır. Bunlar çoğunlukla eczanelerde ve özel dermatoloji kliniklerinde satılan kapatıcı, fondoten, pudra ve cilt tonu eşitleyici (bb ve cc özellikli) ürünlerdir.

Dr. Semra Akıntürk
X